Rock’un Dahi Çocuğu Freddie Mercury
Belki de ailesinin Hindistan’dan İngiltere’ye uzanan sıradışı öyküsü olmasa dünya rock müziği ne Freddie Mercury, ne de Queen grubu ile tanışmayacaktı.
Çocukluk Yılları
4 oktav ses aralığı ile dünyanın en güçlü seslerinden kabul edilen Queen grubunun vokalisti ve en bilinen ismi “Freddie Mercury” ya da gerçek adı ile Farrokh Bulsara, Hint-İran kökenli Zerdüşt bir ailenin çocuğu olarak 1946 yılında Tanzanya’nın Zanzibar şehrinde doğdu.
Asya kökenli, Afrika doğumlu, Avrupa’da büyüyen bir genç olan Farrokh Bulsara, çocukluk yıllarında babası Bomi Bulsara’nın işi sebebi ile yaşadıkları Tanzanya ve Hindistan arasında mekik dokuyarak geçirdi. 8 yaşına kadar Hindistan’da Bombay şehrinde İngiliz sistemi ile eğitim veren “St. Peter’s Church” isimli bir yatılı okulda okuyan Farrokh, orta öğrenim için Zanzibar’a geldi. Ancak 1964 yılında Farrokh 17 yaşındayken Zanzibar’da yaşanan devrim hareketi yüzünden ailesi ile birlikte İngiltere’nin Middlesex bölgesine taşındı.
İngiltere’de bir yandan sanat ve grafik tasarımı eğitimi alan Farrokh Bulsara bir yandan da babasından gizli bir şekilde müzik sevdasının peşinden koşuyordu. Hiç ses eğitim almamış olmasına rağmen 4 oktav ses aralığı ile güçlü yorumlar yapabilen Farrokh, bu yeteneğini kaybetmemek için rahatsız olduğu dişlerini düzeltmek için hiçbir girişimde bulunmadı.
Müzik Kariyerine İlk Adım
Müzik sevdasını peşinden koşarken 1970 yılında tanıştığı Brian May ve Roger Taylor’a “Smile” adlı müzik grubunun solisti olmak istediğini söyleyerek müzik kariyerine ilk adımı attı.
Grup, kısa süre sonra, aynı yıl içerisinde adını “Queen” olarak değiştirerek, bir dönemin efsanesini de farkında olmadan başlatmış oldu.
Farrokh sadece sesi ile değil aynı zamanda yenilikçi düşünce tarzı ve aldığı eğitimin kendisine kazandırdıkları ile de gruba pek çok katkıda bulundu. Grubun üyelerinin zodyak işaretlerinden oluşan logosunu tasarlayan Farrokh aynı zamanda grubun şarkı sözlerinin çoğunu yazan isim ve opera gibi farklı tarzları harmanlamayı, gösterişli ve tiyatral şovları ve izleyicilerle etkileşim kurmayı konserlerde kullanma refleksini gruba katan isim oldu.
Zirvede Sonlanan Yaşam Öyküsü
Opera tarzını rock müziği ile birleştiren ve zamanın müzik eleştirmenleri tarafından oldukça cürretker ve fevkalede bir girimolarak kabul edilen “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to Love”, “We are the Champions”, “Crazy Little Thing Called Love” ve bunlar gibi pek çok hit Queen şarkısını yazan hep Farrokh Bulsara, yani sahne adıyla Freddie Mercury’di. Öyle ki, “Greatest Hits” albümünün 17 şarkısının 10’u Freddie Mercury’e aitti.
Başarılı kariyerinin yanında, şöhretin getirdiği stres yükünü madde bağımlılığı, alkol ve kontrolsüz bir cinsel yaşam ile yönetmeye çalışan Freddy Mercury, 1987 yılımda kendisine AIDS teşhisi konduğunda henüz 41 yaşındaydı.
Yaşadığı bazı sıkıntılar sebebi ile Queen grubundan ayrılıp, solo kariyer kovalayan Freddie Mercury, gruptan ayrı kaldığı sürede hiçbir zaman grup arkadaşları hakkında kötübir şey söylemeyerek belki de sorunun kendinde olduğu mesajını iletiyordu. Kısa süren ayrılıkta2 solo albüm ve pek çok single ile birlikte Michael Jackson ile de demo çalışmaları yaptı.
10 kadar kedisi olan ve kedileri insanlardan çok sevdiğini söyleyen Freddie Mercury, dağınık yaşantısına karşın mahremiyetine çok önem verirdi. İşi ve ailesini birbirine karıştırmamak için çok çaba sarf eden Freddie Mercury, dünya ile de özel yaşantısını paylaşmaktan zevk alan bir ünlü değildi.
Nitekim, kulislerde konuşulup, haberi yayılmış olsa da, Freddie Mercury hastalığını ilk defa 1991 yılında yaptığı bir basın açıklamasında yaptı ve bu açıklamadan 24 saat sonra 24 Kasım 1991 yılında 45 yaşındayken hayata veda etti.
Ölene kadar inancının geleneklerine bağlı kalan Freddie Mercury, son yolculuğuna Zerdüşt geleneklerine uygun şekilde uğurlandı.
Ölümünden sonra 2001 yılında “Rock and Roll Hall of Fame”, 2003’te “Songwriters Hall of Fame”, 2004’te “UK Music Hall of Fame” ödülleri aldı.
- Carl Lender, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons[↩]