Register Now

Login

Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Add question

You must login to ask question.

Login

Register Now

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Anneler Günü Ne Zaman Başladı?

Anneler Günü Ne Zaman Başladı?

Okuma Süresi:3 Dakika, 1 Saniye

Her sene Mayıs ayının ikinci Pazar gününü, bizleri yetiştirirken hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan annelerimizi onurlandırmak için “Anneler Günü” olarak kutladığımız bu özel gün, farklı ülkelerde farklı tarihlerde kutlanmaktadır. Peki “Anneler Günü” hayatımıza ne zaman girmiştir, ilk ne zaman kutlanmıştır?

Anne- Kız Kumsalda1

Anneler Günü’nün özel bir gün olarak resmileşmesinin tarihine baktığımızda çok da geriye gitmeye gerek yoktur. Anneler Günü, ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 1900’lerin başında resmi bir gün olarak kabul edilmiştir. Ülkemizde de Anneler Günü’nün resmi kabulü Türk Kadınlar Birliği‘nin özel girişimi ve önerisi ile gerçekleştirilmiş, 1955 yılından itibaren her yıl Mayıs ayının ikinci pazar günü “Anneler Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Anneler Günü’nün resmi bir gün olarak kabulü görece kısa bir tarihe sahip olsa da anneliğin kutsanması oldukça eski bir gelenek olarak karşımıza çıkar.

Anneler Günü’nün Kökenleri

Anneliğin kutsanması ve buna dair ritüeller antik çağlara kadar uzanır. Ancak o dönemlerdeki gelenekler mitolojik öğelere dayanmaktadır. Yani anneliğin kutlanması ya da kutsanması tanrıçalar üzerine kuruludur.

Anadolu – Kybele

Kybele (Magna Mater: Tanrıların anası), Anadolu kökenli bir ana tanrıçadır. Ana tanrıça inancı, birçok kültürde farklı isimlerle yer alır. Yunan anakarasında Rhea, özellikle Roma dönemi Mısır kültüründe İsis ve Yunan adaşı gibi bekaretle değil, doğurganlık ve bereketle ilişkilendirilen Efes Artemis’i önemli ana tanrıça figürleridir.2

Dinsel bilincin başlangıç aşamasında kadının yeni bir canlıyı dünyaya getirmesi olağanüstü bir olay olarak algılanmış dolayısıyla analık kutsanmış ve ‘ana tanrıça’ formuyla güç kazanmıştır. Anadolu’da yapılan arkeolojik kazılar ana tanrıça kültürünün MÖ 6500-7000’lere kadar uzandığını ortaya çıkartmıştır. Şişman, sakin görünümlü, yaşı belirsiz güçlü bir kadın olan Kybele bazen doğum yaparken yanında iki leopar veya aslan gibi heykellerle birlikte tasvir edilmiştir. Kybele analığı, dolayısıyla bereketi, üretkenliği ve hayatın sürmesini, yanındaki leopar veya aslanlar ise tanrıçanın doğa üzerindeki sınırsız egemenliğini simgelemektedir. 3

Tarihi Yazıt4

Antik Mısır – Tanrıça İsis

İsis, kadim Mısır için ailenin, dengenin, kadının ve büyünün sembolüdür. Mısır’daki İsis ikonografisinde, tanrıça farklı şekillerde betimlense de en popüler tasvirlerinden biri, başında içinde disk olan boynuzları ile oturur ve emzirir biçimde olanıdır. Bu tasvirden yola çıkarak İsis’in en büyük rollerinden biri Mısır’ın önemli tanrılarından Horus’un annesi olması ve annelik rolü olmuştur. Bu role vurgu yapmak için çok sayıda İsis’in Horus’u emzirdiğini gösteren heykel, kabartma ve freskler yapılmıştır. Öyle ki sonraki dönemlerde İsis firavunların koruyucusu ve annesi rolünü de üstelenecektir. 5 Mısırın erken dönemlerinden itibaren kadınların, anne ve çocukların Baş Azizesi olarak kabul edilen İsis’in bazı özellikleri, erken Hristiyanlıkta Bakire Meryem’e de atfedilmiştir.

Antik Yunan – Rhea

Mitolojik kaynaklarda Gaia ve Uranos’un kızı olarak geçen Rhea, bilinen Yunan tanrılarının birçoğunun annesidir. Rhea’nın altı çocuğu vardır. Bunlar; Tanrıların ve insanların babası olarak kabul edilen Zeus, aile tanrıçası Hestia, tarımın, bereketin tanrıçası Demeter, Olympos tanrılarının kraliçesi Hera, yeraltı tanrısı Hades ve deniz ve depremlerin tanrısı Poseidon’dur. Rhea birçok özelliği ile Anadolu’nun kadim tanrıçası Kybele ile benzerlik gösterir. Olymposlu tanrı ve tanrıçaların anası kabul edilmektedir.

Günümüzde Anneler Günü

Anna Javis6

Günümüzde kutladığımız Anneler Günü’nün geçmişi ise Amerika Birleşik Devletleri’nde Anna Javis’in 1908’de kaybettiği annesi için düzenlediği anma törenine dayanır. Bu anma töreni Javis’te yaşayan ya da hayatını kaybeden tüm anneleri onurlandırmak için özel bir gün fikrini doğurdu. Javis’in bu fikri gerçekleştirmek için gösterdiği çaba karşılık buldu ve kongrenin onayı ile 1914 yılında Mayıs ayının ikinci Pazar günü ilk kez ülke çapında “Anneler Günü” kutlandı.

Kaynakça

  1. Photo by guille pozzi on Unsplash[]
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/Kibele[]
  3. https://ozhanozturk.com/2018/03/30/kibele-kybele-anadolu-mitolojisi/[]
  4. Jastrow (2006), Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=508052[]
  5. https://aktuelarkeoloji.com.tr/kategori/arkeoloji/selcuklu-cografyasinda-dervisler-ve-tarikatlar[]
  6. Olairian – Yükleyenin kendi çalışması, Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26708917[]

Hakkında Büşra Arda